En personlig reflektion över censur

Censur. När du på något sätt, när du vill sprida information, blir förhandsgranskad eller hindras från att sprida detta. Censur finns i olika tappningar beroende på vem som är den som agerar censor. När det vanligtvis talas om censur är oftast utgångspunkten att staten är censorn men det finns även något som kallas självcensur och intern censur. Vilket i princip är samma sak. Filmindustrin och filtreringsnormen kring barnpornografi på Internet är egentligen de enda platser vi idag kan se en märkbar censur. Tycka vad man vill om det.

Intern censur eller självcensur är när du som exempelvis ansvarig utgivare bestämmer dig för att inte visa en film, publicera en artikel eller sända program i radio. Oftast ligger tryckfrihetsförordningen eller de pressetiska reglerna som bakgrund till intern censur, då den ansvariga utgivaren helt enkelt inte vill ställas inför rätta på grund av ett innehåll som känns som ett gränsfall. Utgivaransvar kallas det också.

Den här med censur kändes relevant att diskutera i och med Sverigedemokraternas valfilm, alltså den andra versionen. Den ”censurerade” filmen. Det största felet jag hittar är väl själva faktumet att TV4 INTE censurerat valfilmen utan helt enkelt utgått ifrån ett utgivaransvar där de varit osäkra. Det pixliga filtret och texten ovanpå som säger att TV4 censurerat stämmer ju alltså inte, det är SD själva som gjort den ändringen.

TV4 är en kommersiell tv-kanal som lever på reklamintäkter. Därför har de heller inget ansvar, mot exempelvis staten, så som exempelvis SVT-kanalerna har att hålla sig objektiva och opartiska. Det är naturligtvis ett önskvärt tillstånd eftersträva och det utgår jag från att de gör varje dag. De har alltså en ansvarig utgivare som kommer ställas inför rätta om något de visar skulle bryta mot svensk lag och dessutom kan de få ett dåligt rykte om deras publik och tittare inte gillar vad de ser. Oavsett om det är en reklam, en valfilm eller ett program de visar. Något jag hoppas att de skulle tycka om SDs valfilm visades.

SDs valfilm kommer (tror jag) inte fällas efter deras egen JK-anmälan. För det första måste en sådan anmälan komma ifrån någon som ingår i den folkgrupp som ansett sig hetsad. Det är heller antagligen inte hets mot folkgrupp i lagens mening (även om den är det i min…) då detta lagbrott nämligen är ett av de undantag i yttrandefrihetsgrundlagen som är ett av de vanligaste vi anmäler för men också ett av de svåraste brott att fällas för.

Min första tanke var att SD haft stenkoll på lagarna innan anmälningen gjordes men efterspelet med anmälan och den censurerade filmen ger mig knappast känslan att de skulle vara smarta, snarare det totalt motsatta. Snacka om självcensur när den är som bäst. Självcensur eller egentligen utgivaransvar som det handlar om, används för att följa samhällets allmänna moralregler, vilket ju indirekt borde innebära att de vet om att de gjort en ytterst tvivelaktig film.

/Ebba Friberg

Etiketter: , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida