Vad är egentligen ursäkten till nazistklingande namn?

Enligt en gammal klättrartradition så är det den person som först klättrar upp som får, helt på egen hand utan hinder, döpa sin utstakade väg. Detta för att ge ”credd” till klättraren som klarat av detta och även som första person alltså satt i bultar så att andra kan klättra samma väg. Idag på www.dn.se får vi läsa om personer som blivit upprörda och uppmärksammat just olika namn på klättringsleder i Järfälla utanför Stockholm.

Exempel på dessa är namn så som Kristallnatten, Krematorium, 3:e riket och Swastika. Mikael Widerberg som är klättrare berättar för DN att han själv döpt en led till ”En liten Hitler” för att på ett skämtsamt sätt markera att det är en hemsk och jobbig led att klättra. Han ser inget problem i detta.

Vad jag personligen kan tycka när jag läser och funderar kring detta är att det känns väldigt olustigt. Att bestiga och klättra i berg är antagligen ett äventyr för den som gör det, något lustfyllt och äventyrligt som man ger sig in i frivilligt. Kristallnatten, 3:e riket och liknande känns knappast som typiskt för något jag skulle koppla ihop med ord som just äventyr, lustfyllt och frivilligt.

Vi har lagar som reglerar och bestämmer huruvida vi ska få döpa våra barn till vad vi vill, även företag och liknande. Vi får inte ha vilka registreringsskyltar vi vill heller om vi specialbeställer och det finns även regler om de som tillverkas då bokstavskombinationer på bara tre bokstäver kan bli ord som väcker fel uppmärksamhet. Dessa finns av en anledning. Det kan bli problematiskt att ha en registreringsskylt på en bil där det står KUK eller GUD för att det kan påverka människor i ett helt land. Jag kan utan tvekan se det problematiska i att döpa klättringsleder till namn som direkt förknippas med en systematisk förintelse av cirka sex miljoner judar som påverkat människor i flera generationer i en hel värld.


Länk till artikeln i DN här

Ebba Friberg

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida