Utomeuropéer är våldtäktsmän?

Jimmie Åkesson och hans parti menar att de ökade antalet våldtäksanmälningar beror på invandringen från utomeuropeiska länder. Enligt Åkesson ska utomeuropeiska män vara överrepresenterade i anmälningarna och påstår att detta är en konsekvens av den huvudlösa massinvandringen vi bedriver, som Åkesson själv utryckte det. Brå (brottsförebyggande rådet) ger dock inte stöd för Åkessons uttalande.

För det första så betyder inte ökat antal anmälningar ökat antal våldtäkter, utan att mörkertalet av personer som blivit utsatta för våldtäkt som tidigare inte orkat/vågat anmäla helt enkelt vågat anmäla det nu. Alltså skulle våldtäktsnivån inte nödvändigtvis ha behövt öka under det senaste året och därför är det dumt, onödigt, och dessutom omöjligt att koppla till den invandring vi har.

Nationalitet spelar ingen roll, det är de sociala förhållanden som man kan se kopplingar emellan. Det spelar alltså ingen roll om du kommer från Venezuela, Pakistan, Burma, Iran, Somalia eller vilket annat land som helst. Utan istället hur dina förhållanden till samhället ser ut, vilken inkomst, utbildning, familj, umgängeskrets, allmän behandling av samhället.

Att fler invandrare anmäls behöver inte vara fakta, utan kan vara grundat på rasism. Det finns en forskning som visar att folk med utländsk bakgrund ofta blir felaktigt misstänkta för brott de inte begått eftersom många kan ha en bild av hur en brottsling ser ut och pratar. Mörkt hår är ett exempel , andra är hudfärg, mörk röst, ej svensktalande osv.

Nu ska alltså SD granska alla våldtäktsdomar från förra året för att se om de kan få stöd i sitt uttalande och pratar om att de med drastiska förändringar vill skärpa invandringslagarna för länder med avlägsna kulturer. De vill inte bara dra ner på antalet uppehållstillstånd som ges ut utan även kontrollera att de som kommer hit inte är brottsligt belastade eller har en negativ syn på svenska kvinnor. Hur man nu ska kolla det här med synen på kvinnor vet jag inte riktigt, jag tror till exempel inte alla våldtäktsmän medvetet har en negativ syn på kvinnor, precis som en ”smygrasist” inte medvetet har en främlingsfientlig värdegrund.

Jimmie Åkesson går också till attack mot feministerna för att de inte vågar ta tag i frågan då han menar den rör invandringspolitiken. Där kan man direkt se att Åkesson har fel. I Feministiskt Initiativs partiprogram finns frågan med, den diskuteras och den är högt prioriterad, all typ av våld mot kvinnor ska stoppas. Skillnaden är att FI inte lägger skulden på invandrare eftersom de kan se att beteendet växer fram från andra faktorer. Dessutom: att stoppa invandringen inte skulle lösa några av de här frågorna. Sen är ju inte FI rasister heller, ännu en viktig faktor att komma ihåg.

Christian Gjerstad

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida