Allting har sin tid

Jag tänker tillbaka på min egen skolgång. Det är möjligt att jag bara var trött på just den lektionen och därför har glömt, eller så är det faktiskt så att jag helt enkelt aldrig fick lära mig så mycket om det. Jag minns att två korta, mycket korta kapitel i en av skolböckerna handlade om samer och romer. Samer bor i det svenska norrland och Finland. Romer bor överallt och ingenstans. Ständigt på resande fot.

Det är ungefär allt jag minns från lektionerna när det gäller dessa två svenska folkgrupper. Något jag däremot minns är att jag gillade tanken på att kunna resa runt, att det fortfarande finns ett nomadfolk som kan få ta del av alla världens länder och kulturer. Att kunna se allt, uppleva allt. Det var en fin känsla jag fick när jag hörde om romers val om hur de vill leva och bo.

De kanske trots allt inte kan resa världen runt, se eller uppleva allt. Men nog får de uppleva. De får uppleva utanförskap och mobbing. De blir misstänkliggjorda och hånade. I princip vart de än kommer så finns utanförskapet garanterat där. Var finns de öppna armarna och välkomnandet jag så snabbt började fantiserade om och tog för givet som yngre?

Europarådets kommissarie Thomas Hammarberg berättar för Dagens Nyheter hur han sett brandbomber kastas på romernas läger i Neapel och vi har kunnat läsa om hur Frankrike skickat ”tillbaka” över 600 romer till Bulgarien och Rumänien. Frågan är bara, varför dit om de är ett resande folk?

Gustav Fridolin, historievetare och pedagog, diskuterar utsatta folkgrupper i ett videoklipp av Ditt Val!, dock inte just romer. Men många andra folkgrupper som under 1900-talets gång på samma sätt blivit misstänkliggjorda och utpekade som avvikande och omöjliga att integrera. Judarna var måltavlan under 40-talet, greker och italienare under 50-talet, efter detta jugoslaver och turkar. Idag pekas muslimer från Mellanöstern och Somalia ut. De människor som ansågs vara "tattare" sågs på med samma föreställningar som romer ses på idag. Greker och italienare ansågs omöjliga att integrera för att de antogs vara religiösa fundamentalister, precis som muslimer pekas ut att vara idag.

Jag antar att det är så man säger: att allting har sin tid. Jag väntar hoppfullt på att folkgrupper inte har en viss tid längre. Och på att tolerans inte längre ska innebära ”att tolerera”. Och på när respekt inte är något vissa folkgrupper måste kämpa för, utan istället får sin tid.DNs artikel med Thomas Hammarberg

Ditt val! med bl.a. Gustav Fridolin (ca 6:34 in i filmen)Ebba Friberg

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida