Burkaförbud?

Frankrikes president Sarkozy lyfte frågan om burkaförbud i Europa i samma veva som Schweiz förbjöd minareter. Det är ingen tvekan om att det blåser islamofobiska vindar i Europa. Aldrig trodde man att något svenskt parti (förutom SD) skulle plocka upp frågan i dagens politiska klimat. Det var i alla fall så det lät förra veckan på Pridefestivalen, i Folkpartiets tält.

När frågan kom på tal så var majoriteten bergsäkra på att Björklund inte hade sådana avsikter. Visst det finns en stark falang i FP som tycker språkkrav och gyntester är mysigt, men att lyfta frågan om burka, som en huvudfråga mitt i slutspurten på en valrörelse. Det kunde han inte göra.

Enligt min högst personliga, antirasistiska åsikt var det av många anledningar.
  1. Det är en väldigt dålig timing då det får SD:s kritik mot islam och rasism gentemot muslimer att verka mer okej, då FP är ett rumsrent parti i gemene mans ögon.
  2. Det öppnar för splittring i partiet. Det finns många folkpartister som fortfarande drömmer sig tillbaka till Bengt Westerberg-tiden. Guld och gröna skogar, ni vet.
  3. Visserligen kanske de vinner vilsna eventuella SD-väljares röster, men de lär förlora en väljarkrets med helt andra värderingar.
Och så hände det ändå.

Burkan bärs av mindre än 30 kvinnor i Sverige, att lyfta detta som valfråga i valet kan bara bottna i ett hopp om att vinna väljare från SD. Jag vill även tillägga att de som vill tvinga av kvinnor klädesplagg är precis lika vidriga som de som vill tvinga på.

Vill passa på och länka till Ungdom Mot Rasisms ordförande Ola Karlman: http://olakarlman.blogspot.com/2010/08/bjorklund-gar-bet-pa-sds-valjare.html
samt LUF:s ordförande, Adam Cwejman som går emot Jan Björklunds linje: http://adam.luf.se/2010/08/kritik-mot-burkaforbudet.html
och Expos chefredaktör Daniel Poohl som skriver vettigt: http://expo.se/2010/48_3206.html

Agnes Hedberg

10 kommentarer:

Anonymous Joachim sa...

Minns John Stuart Mills ord: "det enda syfte, för vilket i ett kultursamhälle tvång kan utövas över någon av dess medlemmar mot hans (hennes) vilja, är att förebygga oförrätt mot andra. Hans eget bästa, vare sig i fysiskt eller moraliskt anseende, är inte ett tillräckligt motiv"

FP har förlorat kontakten med sina liberala rötter för länge sedan

5 augusti 2010 14:10  
Blogger Björn Brändewall sa...

Jag hade inget problem med språkkravet, men burka i skolan är ett icke-problem. Välj dina strider, Björklund.

5 augusti 2010 14:58  
Blogger Calle Bergstrom sa...

Mycket bra skrivet, intressant analys och statistik! En sak som media verkar ha missat är att Björklund vill att förbudsmöjligheten ska gälla på högskolor och universitet också...

5 augusti 2010 16:34  
Blogger Stevieboy sa...

Burka kan vara ett problem i skolan då fritt och fullständigt komunicerande är viktigt. Förstår inte varför man inte ska kunna förbjuda det i vissa skolor? Eller i samhället? Jag har inget mot heltäckande kläder iof, men tänk dig att din ex vill döda dig och du möter en person med heltäckande klädsel, skulle du hälsa som vanligt eller springa? Ifall du kom in på en bank och en person med heltäckande klädsel kom in, skulle du bli rädd? Ifall man ska dra det till sin spets och heltäckande kländsel skulle bli mode bland både män som kvinnor...skulle vi få problem eller skulle det bli jättebra? Sedan att publiciteten kring burkan berör rasism istället för att problemet eg ligger i att kvinnan ska skydda sig på mannens begäran för att de översexuella männen inte ska antasta dem. Kvinnans plikt är att skydda sig. Varför är det inte fler muslimska män som klär sig i täckande kläder? Tänk om en bög kommer och tafsar på dem? Gör inte detta till en rasistfråga tycker jag/Stephen

5 augusti 2010 18:08  
Anonymous Michael Zazzio sa...

Blanda friskt! ...svart, vitt, gult, brunt, rött, lila, grönt och blått. Världen mår bättre om alla tillåts uttrycka sig på sitt personliga sätt - både i talspråk och med signaler som till exempel kläder och smycken. Yttrandefriheten är en världsomspännande rättighet och den innefattar alla uttrycksformer. Att lagstifta om personliga attribut är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och de har både Sverige, Schweiz och Frankrike undertecknat.

Religionsfrihet är en annan viktig mänsklig rättighet - så, ge tusan i att förbjuda minareter!

5 augusti 2010 18:28  
Blogger Stevieboy sa...

Angående religionsfrihet håller jag med, men den inkuderar att man inte får pracka på någon annan sin religion utan att man behåller den för sig själv och i den gemenskap som man har i tron. Minareter och böneutropare håller sig utanför den gränsen enligt min uppfattning.../Stephen

5 augusti 2010 18:31  
Anonymous Michael Zazzio sa...

Stevieboy! On man ska förbjuda minareter så måste man i så fall konsekvent också förbjuda alla svenska kyrkor med kyrktorn eller klockstapel - kyrkklockornas klang betyder ju att Guds bud sprids över nejden.

Att religiösa byggnader är utmanande och provocerande för en del av befolkningen gäller i hela världen och i så gått som alla länder. I vissa muslimska länder bränner man till exempel synagogor och kristna församlingsbyggnader och förbjuder dessutom utövandet av alla religioner utom islam.

Förtryck skapar konflikter och långvariga konflikter blir oftast svåra att lösa. Ett långvarigt förtryck blir lätt ett evigt förtryck. Så, låt oss inte delta i religionsförtrycket med förtryckarhand!

5 augusti 2010 18:55  
Anonymous Anonym sa...

sverige borde sluta med invandrare och bostadsdiskrimineringen och ge ett chans till alla de högutbildade invandrare killar/tjejer
sverige borde ge ett chans till deras föraldrar som vill försörja sina familjer som alla andra.
bostadpolitiken borde ändras så alla kan få någonstan att bo
och inte vara trångbodd.
jag rekommenderar till partier att sluta låtsas hjälpa invandrare.

6 augusti 2010 16:58  
Blogger Niclas sa...

Hur fick vi ihop en mördare och burka i samma mening? typiskt att misstänkliggöra andra kulturyttringar, sånt bör en akta sig för. Det är liksom lite för långt draget.

Frågan är om vi genom förbud och förtryck mot kulturella yttringar verkligen löser förtrycket mot kvinnor, eller om vi helt enkelt bara ersätter det. Håller med, välj strider..

7 augusti 2010 23:51  
Anonymous Ebba sa...

Precis som Michael Zazzio skriver så stör ju en svensk/kristen kyrka antagligen lika mycket som en moské i så fall och allt måste förbjudas. Det är bara olika typer av utrop det handlar om. Hur pass van du/andra är att höra helt enkelt. Jag störs lika lite (lite!) av båda, fastän jag inte tror på gud överhuvudtaget och inte tillhör någon religion alls.

10 augusti 2010 11:58  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida