Fördomar och inskränkthet missar individen

En av dagens många växande bloggare är Katrin Zytomierska. Hon är känd för sin ”fuck you, jag bryr mig inte om vad ni säger” attityd. Hon skriver kaxigt och utmanande och man kan tolerera mycket eftersom det här ser ut som ett säljarknep, eller ett sätt att locka läsare. Men nu har det gått för långt. Dags att säga till på skarpen.

Lördag 23 januari 2010, 12:52 publicerade Katrin Zytomierska blogginlägget “Jävla blatte”, där hon skriver om sina fördomar, sitt hat mot invandrare och sin skam över sitt polska påbrå. Hon refererar allt sitt hat till en händelse där hon var och skulle se filmen “Snabba Cash” i biografen Heron city. Där hade ett gäng ungdomar med invandrarbakgrund varigt stökiga, pratat och kommenterat filmen.

“Jag förstår hur frasen "Jävla blatte" har uppkommit. Jag förstår det efter att vi var och såg Snabba Cash i Heron City igår kväll. Jag kommer inte att åka till Heron City inom en snar framtid igen. Och jag kommer aldrig igen att gå på bio där. Jävla blattar. Fan, det är helt obegripligt, vem är det som uppfostrar de här människorna? De har ingen respekt alls för andra i sin omgivning och sen undrar man varför det finns våld och slödder som försörjer sig på att kränga knark och stjäla prylar. Jag undrar inte. Om folk inte ens kan hålla käft i en biograf så är det ju klart som fan att de inte kan läsa en bok eller klara av en tenta. Det är ju solklart. Och som de håller på! Så jävla genomskinligt. De skrattar när det är minsta lilla kärlek på duken. De skrattar när folk gråter eller är upprörda. De skrattar åt felöversättning från serbiska till svenska. De skrattar för att de har ett stort behov av uppmärksamhet och brist på kärlek. För vem i helvete bryr sig egentligen om de översatt fitta till fitta eller hora? Vad spelar det för roll? För de här människorna spelar det tydligen jättestor roll. De skrattar så de kiknar när Mrado kallar sin dotters fröken för "jävla fitta". Eller kanske säger han "jäva hora" och de översatt fel till svenska. Det är så roligt för de här ointelligenta blattarna så under vissa perioder trodde jag att jag satt på Raw eller Norra Brun när jag i själva verket kände sorg och försökte att uppskatta en väldigt välgjord och skitbra film. Jag skäms för att jag har polskt påbrå. Skäms som en pizda eller som en kurwa. Ni väljer”

Det här är tyvärr en vanlig typ av rasism, även om alla inte uttrycker den lika extremt. Man ser inte individen bakom fördomen om nationaliteten. Dessa ungdomar var antagligen väldigt stökiga och skötte sitt biobesök otroligt dåligt, men jag har svårt att tro att det beror på att de var serbiska. Antagligen är det precis som Katrin faktisk nämner, “De skrattar för att de har ett stort behov av uppmärksamhet” och hon tar också upp brännpunkt nummer två, “vem är det som uppfostrar de här människorna?”. Vi kan ju alla sluta oss till att vår uppfostran och påverkan inte bara kommer från våra/vår förälder/målsman utan även ifrån resterande miljö. Alltså, vi blir uppfostrade efter samhället och påverkade efter hur de bahandlar dig, mig och alla andra. Dock eftersom jag är svensk, vit, heterosexuell, firar jul och midsommar samt pratar flytande svenska, så följer jag samhällsnormen och har inga problem att bli accepterad eller inräknad. Det är svårare för de som bryter mot dessa normer. Deras sätt att leva, vara eller bete sig ifrågasätts idag hela tiden.

När vi i samhället idag samlar ihop invandrare i områden som Tensta, Södertälje och Rosengård får vi problem. Vi visar tydligt att vi vill hålla en segregation mellan svenskar och nysvenskar. Vi visar att de inte är som oss och aldrig kommer att vara som oss. Och slutligen så visar vi att vi inte vill ha dem här hos oss. Även om det inte är såhär politikerna tänker när de driver vår invandringspolitik är det signalerna som skickas och det är då klart som fan att segregationen och problemen är uppenbara. Ju mindre man visar uppskattning, acceptans och tolerans mot någon, desto stoltare kommer han/hon bli över sitt ursprung eller sin grupps benämning, i det här fallet "invandrare". De som störde Katrins bioupplevelse var antagligen en grupp ungdomar som triggade varandra till att låta och störa, men i grund och botten ville de nog visa; “Här är jag, jag är här för att stanna och det finns inget ni kan göra åt det”.

Detta är ett vanligt fenomen om man kollar på utsatta eller ogillade grupper som bryter samhällsnormer. Exempelvis hiphopare som ofta måste hävda sig, eller hårdrockare som spelar onödigt hög musik på offentliga platser. Pridefestivalen är också ett jättebra exempel där HBTQ-personer som alla är normbrytare visar upp och överdriver sig själva. Vid varje Pridefestival kommer det sedan ut liknade blogginlägg från mer eller mindre rasistiska bloggare som undrar vem som “uppfostrade dessa bögar till att gå runt med fjädrar i rumpan och dildos i pannan”. Jag tror visst, till skillnad från Katrin, att de här personerna har respekt för andra, men jag tror att de ofta inte får den respekten som de faktiskt förtjänar tillbaks.

Om vi kollar på det i Europa aktuella ämnet romer(ofta kallade zigenare men detta är ett skällsord och bör inte användas, det korrekta namnet är romer) där man pratar om att romer inte vill anpassa sig till samhället, vill inte låta sina barn gå i skolan och vill inte heller klä sig som alla andra. Och menar alltså att det är respektlöst gentemot människorna runt omkring och totalt orimligt i dagen samhälle. Är det då egentligen så konstigt när vi inte respekterar deras sätt att leva, att de inte respekterar vårt. Genom historien har vi dessutom inte bara sagt emot deras klädstil utan också steriliserat romska kvinnor in på 60 talet och förföljt alla romer bl.a genom att många svenska campingplatser (ex. Skara sommarland) inte tillåter romska familjer att campa där, många företagare anställer inte romer, hyresvärdar hyr inte ut till romer, samtidigt som Sverigedemokraterna fortfarande propagerar för att romani (romernas språk) inte skall klassas som ett minoritetsspråk.

För att återgå till Katrins inlägg vill jag avsluta med att säga att hon bevisligen är en person som inte har förmågan att se personen bakom fördomarna. Jag tycker att hon gör helt rätt i att skämmas, men knappats över sitt polska påbrå då det egentligen inte har något att göra med henne som person.

/Christian Gjerstad

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida